Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) Yönetmeliği'nin Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi” Kapanış Toplantısı 11 Şubat 2021tarihinde Çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finans edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nce yürütülmekte olan “TR2018 ESOP MI A312/CNP/03” numaralı “Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliğinin Desteklenmesi Projesi” Kapanış Toplantısı 11 Şubat 2021 tarihinde video konferans şeklinde 81 kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Kapanış Toplantısına; Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Dışişleri Bakanlığı, Bakanlığımız ilgili Genel Müdürlükleri, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katılım sağlamıştır.
Toplantının kapanış konuşmaları, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürümüz Sayın Mehrali ECER, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürümüz Sayın M.Bülent ÜNCÜ, Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı Genel Müdürü Sayın Bülent ÖZCAN, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu temsilcisi Sayın Özge Gökçe AKTAŞ tarafından yapılmıştır.
“Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliğinin Desteklenmesi Projesi” 22 ay süresince yürütülmüştür. Proje ile AB SÇD Direktifi ile uyumlu bir şekilde Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği’nin ülkemiz genelinde uygulanması, yaygınlaştırılması ve kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi hedeflenmiştir.
Kamu kurumlarının hazırladığı ve onaya tabi plan ve programlara uygulanan, faaliyetlerin kümülatif etkilerinin değerlendirilmesine imkan sağlayan ve ÇED’in bir üst aşaması olan Stratejik Çevresel Değerlendirme, ÇED sürecini güçlendiren önemli bir araçtır. Stratejik Çevresel Değerlendirme uygulanan alanlarda yapılacak ÇED uygulamaları daha kısa sürede tamamlanacak ve ülkemiz yatırımları daha hızlı ve sağlıklı gerçekleşecektir.
Stratejik Çevresel Değerlendirme sayesinde havza ya da bölgesel ölçekte bütüncül bir çevresel değerlendirme yapılacağından, hayata geçecek projelerin etkileri de çok önceden ortaya konacak ve gerekli önlemler de planlama aşamasında alınabilecektir. Böylelikle, yatırım yapılabilecek alanlar, korunması gereken alanlar ÇED’e gelmeden önce belirlenebilecektir.