Stratejik Çevresel Değerlendirme
Stratejik Çevresel Değerlendirme

İstanbul İçmesuyu ve Kanalizasyon Master Planı Hazırlanması Eleme Süreci Kararı

22 Ağustos 2019

Master Plan, İstanbul il sınırları içerisinde su ve kanalizasyon ile ilgili faaliyetleri ve plan kapsamında bulunan il sınırları dışındaki içmesuyu havzalarının korunması faaliyetlerine dair kararları içermektedir.Söz konusu Master Planın İstanbul’un çevresine ve insanlara katkı sağlaması beklenmekle beraber uygulanacak büyük projelerin doğal ve sosyal çevre üzerinde etkilerinin olması beklenmektedir. Ana Plan, ÇED çalışmalarına konu olması beklenen ÇED uygulamasını gerektirecek yüksek kapasiteli atık su arıtma tesisleri, derin deniz deşarjları, kojenerasyon eklenti tesisleri, Melen Barajı’nında yapılması ile ortaya çıkacak yeni su kaynakları, çamurun bertaraf edilmesi için yeni yakma tesisleri, kompostlaştırma tesisleri, yenilenebilir enerji tesisleri (RES, GES, HES vb.) için çerçeve oluşturmaktadır.

Söz konusu Ana Plan ile etkileşimi olabilecek çeşitli projelerin; Avrupa Yakasında 3. Boğaz Köprüsü’nün kuzeydoğusundaki projeler, Kanal İstanbul Projesi nedeniyle oluşabilecek projeler, İstanbul Yeni Havalimanı ile oluşabilecek projeler, Atatürk Havalimanı çevresindeki bölgenin tekrar yapılandırılması ile ortaya çıkacak projelerin plan kapsamındaki su temin projeleri, atıksu arıtma ve drenaj projeleri, boru hatları ve su kaynakları ile ilgili projeleri doğrudan etkilemesi öngörülmektedir. İklim değişikliklerinin planlama sürecinde dikkate alınması ihtiyacı, kentsel gelişimin yol açacağı çevresel ve sosyal sorunların plan kapsamında irdelenmesi ve içmesuyu kaynakları üzerindeki etkilerin değerlendirilmesi ve öngörülerin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Diğer taraftan planlama alanı içinde bulunan ülkemiz mevzuatı uyarınca korunması gereken alanlar; Boğaziçi Kanunu’na göre koruma altına alınan alanlar, Orman Alanları, Tabiat Parkları, Tabiat Koruma Alanları, Tabiat Anıtları, Sulak Alanlar, Yaban Hayatı Geliştirme Sahaların yer alması, Planın çevre mevzuatının uygulaması kapsamında olması, barındırdığı nüfus ve konum itibariyle hassas bir bölge olması nedeniyle "SÇD Yönetmeliğine Tabi." olarak değerlendirilmiştir.

Söz konusu plan ve programın SÇD'ye tabi olup olmayacağının belirlenmesi amacıyla SÇD Yönetmeliğinin 9’uncu maddesi uyarınca eleme süreci yürütülmüştür. Eleme Süreci Gerekçeli Kararına “SÇD Uygulamaları” Alt Menüsü “SÇD Eleme Süreci Yürütülenler” Tablosundan ulaşabilirsiniz.



Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır